Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ο Τομ Τεξ και το δέντρο του κρεμασμένου

Ο Τομ Τεξ είναι ήρωας μυθοπλασίας, δημιούργημα του συγγραφέα της παιδικής λαϊκής λογοτεχνίας Νίκου Ρούτσου. Δημοσιεύτηκαν μόνον δύο περιπέτειές του κι αυτές στο περιοδικό "Λάσσο" το 1963. Οι παρακάτω σκαναρισμένες σελίδες είναι από την αυθεντική έκδοση του περιοδικού "Λάσσο" (τεύχος 5). Πρόκεται για ένα τυπικά χαρακτηριστικό στυλ γραφής του Νίκου Ρούτσου με εναλλαγή χρόνου δράσης, και ένα Έλληνα ήρωα, όπου η πλοκή τον βάζει σε θέση δολίως αδικούντος εξ αιτίας κάποις ίντριγκας,αλλά ο ίδιος ο συγγραφέας έχει φροντίσει να την ακυρώσει στους αναγνώστες του προς αποφυγή κάθε παρανόησης για τον περήφανο και άδολο χαρακτήρα του. Η αποκάλυψη στο τέλος για το ποιος είναι ο Τομ Τεξ είναι απροσδόκητη, αν και κάπως προβλέψιμη.
Ολοκληρωμένη παρουσίαση του περιοδικού "Λάσσο" υπάρχει στο blog "Δεινοθήσαυρος" (κάντε κλικ στη διεύθυνση) http://dinothesaurus.blogspot.com/
στο θέμα με τίτλο: "Μονομαχία στο... Ελ Λάσσο" (ετικέτα: Παιδικά Λαϊκά περιοδικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Προκειμένου να εμφανιστούν οι παρακάτω σελίδες σε αναγνώσιμο μέγεθος (στο 100% του σκαναρίσματος ) τοποθετείτε τον σένσορα πάνω στην εικόνα της σελίδας και κάνετε δεξί κλικ στο ποντίκι. Κατόπιν από την εντολή "Άνοιγμα σύνδεσης" στη νέα σελίδα που θα ανοιχτεί, αριστερο κλικ πάνω στην εικόνα για να μεγεθυνθεί σε αναγνώσιμο μέγεθος. Μετά την ανάγνωση της σελίδας επιστροφή στην αρχική σελίδα.


















3 σχόλια:

  1. Δεν ειναι κακή η ιστορία του Ρούτσου. Την μπερδεψε όμως τόσο πολύ που μπέρδεψε κι εμας! Θα μπορούσε να την κανει σαφώς καλύτερη! Αυτή η εμμονή όλων στην δεκαετία του 50 αλλά και αργότερα να βάζουν έναν ατρόμητο Ελληνα σε ότι κι αν γράφουν σήμερα φαντάζει αστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο αστεία, Νίκο μου; Αλλά κοίτα. Ήταν η δεκαετία αναζήτησης της εθνικής ταυτότητας ύστερα από ένα τρομερό εμφύλιο και οι εκδότες ήθελαν να δίνουν στους μικρούς αναγνώστες πρότυπα αρετών ελληνικής καταγωγής και επειδή ήθελαν ταυτόχρονα να τοποθετούν και τη δράση εκτός συνόρων με πιο φανερό λόγο τη μαγεία που ασκούν οι κοσμοπόλεις και οι εξωτικοί τόποι έβαζαν τους ελληνόπαιδές τους να διαπρέπουν στην αλλοδαπή. Αλλά όχι όπου κι όπου. Στην Αμερική π.χ. και όχι στην Αλβανία. Σου έχω δώσει το βιβλίο μου, όπου αναφέρομαι διεξοδικά στο θέμα; "Τα Ελληνόπουλα της διασποράς" λέγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. E τώρα που ξέρεις το δρόμο στειλε το να μορφωθούμε οι αγράμματοι! χα! χα! Πόσα έχεις γράψει τελεικά ρε τσακάλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή