Το τεύχος αυτό του “Γκρέκο”, το 32ο τεύχος του περιοδικού, είναι το μοναδικό , του οποίου ένα από τα επεισόδιά του αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός με μορφή fiction. Γεγονός που είχε συμβεί δυο μήνες πριν από την κυκλοφορία του συγκεκριμένου τεύχους.
Πρόκειται για έναν φιλικό αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, που διεξήχθη στα πλαίσια τουρνουά του λεγομένου “Κυπέλλου ΠΟΚ” στις 18 Οκτωβρίου του 1959, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει το πρώτο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας στην Ελλάδα. Την ημερομηνία την δίνει ο ίδιος ο συγγραφέας στην αφήγηση της ιστορίας.
Σύμφωνα με την εξέλιξη της ιστορίας η “Τόρεντ”, η ομάδα του Γκρέκο βρίσκεται για τουρνέ στην Ευρώπη, όπου αντιμετωπίζει σε φιλικούς αγώνες τις πιο γνωστές ομάδες της γηραιάς ηπείρου. Σε ένα διάλειμμα των αγωνιστικών υποχρεώσεών της, δίνεται η ευκαιρία στον Γκρέκο να επισκεφτεί για λίγες μέρες την Αθήνα. Βασικά δεν πρόκειται για τουριστική επίσκεψη στην πατρίδα του. Ταυτόχρονα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του ο θρυλικός Έλληνας φορ της “Τόρεντ” και της εθνικής Βραζιλίας έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας και μια εξαιρετικά δύσκολη και θανάσιμα επικίνδυνη αποστολή στην Αθήνα, που του είχε αναθέσει η αμερικανική κυβέρνηση (!), αφού πρώτα τον έχρισε μυστικό πράκτορά της.
Αφού έφερε σε πέρας την αποστολή αυτή μέσα στο ίδιο κιόλας βράδυ από την άφιξή του στην Αθήνα, του απέμεναν οι υπόλοιπες μέρες να κάνει τουρισμό μαζί με την παρέα του, δηλαδή τη μνηστή του την Άμπυ, τους συμπαίκτες και φίλους του Τζέντο και Σιού, καθώς και με το ανεκδιήγητο αστυνομικό δαιμόνιο τον Νίνο Ζανίνο και τον εκπληκτικό αστυνομικό σκύλο, τον Ναύτη.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε και την παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στις δυο κατά τεκμήριο πιο δημοφιλείς ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, έστω και φιλικό, μιας και το πρωτάθλημα με τη νέα του δομή δεν είχε αρχίσει ακόμα.
Ο αγώνας που περιγράφεται είχε διεξαχθεί στην πραγματικότητα στην ημερομηνία που αναφέρει το ανάγνωσμα, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της νεοσύστατης εθνικής κατηγορίας και οι ομάδεςείχαν παραταχτεί με τις ίδιες σχεδόν συνθέσεις που αναφέρει το ανάγνωσμα.
Βόλευε και το χωρίς σκορ αποτέλεσμα, ώστε να μη δυσαρεστήσει τους αναγνώστες φιλάθλους της μιας ή της άλλης ομάδας. Αναφέρει και μια μικρή ένταση στη διάρκεια του αγώνα. Κι αυτό είχε συμβεί! Γίνεται αγώνας μεταξύ των
Η μία από τις γελιογραφίες του Αρχέ- λαου στο ίδιο φύλλο, είχε ως θέμα της αυτή τη φιλική "σύγκρουση γιγάντων" |
Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού χωρίς κάποιες διακοπές στη ροή του λόγω της έντασης; Τι θα πει φιλικός αγώνας μεταξύ τους;
Μόνο όπου στην πραγματικότητα η ένταση που είχε δημιουργηθεί ήταν αρκετά πιο επεισοδιακή από αυτή που περιγράφεται. Ο Ολυμπιακός μάλιστα, που θεώρησε ότι αδικούταν απείλησε προς στιγμήν και με αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο.
Για την ιστορία το ματς είχε λήξει 0-0, πράγμα που ευνοούσε τον Ολυμπιακό ο οποίος πήγαινε για δύο αποτελέσματα εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που χρειαζόταν μόνο νίκη για να κατακτήσει το Κύπελλο, εξ ου και το νόημα της γελιογραφίας του Αρχέλαου.
Το παράδοξο είναι ότι ο Μαρμαρίδης δεν είχε παρακολουθήσει αυτόν τον αγώνα παρέα με τον ήρωά του τον Γκρέκο. Βρισκόταν εκείνες τις μέρες εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Βηρυτό του Λιβάνου με την εθνική Ελλάδος δρέποντας προσωπικές αθλητικές δάφνες στους 3ους Μεσογειακούς αγώνες, όπου την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στη Σκοποβολή. Θα έμαθε για τη ποδοσφαιρική συνάντηση διαβάζοντας τα σχετικά στις εφημερίδες.
Και ιδού το αδιάψευστο πρωτοσέλιδο ντοκουμέντο της απουσίας του περι- γράψαντος τον αγώνα στο "Γκρέκο" Γιώργου Μαρμαρίδη, στο φύλλο της "Αθλητικής Ηχούς" το Σάββατο 17 Οκτωβρίου. |
Για σχετικά με την ιστορία του περιοδικού "ΓΚΡΕΚΟ" υπάρχει θέμα στο blog "Δεινοθήσαυρος" στην ετικέτα: "Παιδικά Λαϊκά Περιοδικά".
ΓΚΡΕΚΟ: τεύχος 32 "Ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ"
Καλή αρχή, Dino μας, στο νέο σου εγχείρημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε Ντίνο μου, ΚΑΛΗ (μας) ΑΡΧΗ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεύγε για τη μοναδική σου προσπάθεια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιδεροκέφαλοι! να πω; ειδήμονες να πω; καλορίζικοι να πω; τι να εκφράσω καλοί μου κύριοι απ' αυτά που γράφετε και δεν σκαμπάζω, γιατί τότε που έπρεπε δεν τα διάβασα.
ΑπάντησηΔιαγραφήόμως ευτυχώς τώρα μου δίνετε η ευκαιρία να τα διαβάσω.
όλα αυτά μαζί με την παρακάτω στροφή ποιήματος της Pam Brown, εξαιρετικά αφιερωμένο, είναι για να πω τα θερμά μου συγχαρητήρια!
"Σ' ευχαριστώ
που μου
έδωσες μια
παιδική ηλικία
πάνω στην οποία
μπορούσα να
χτίσω μια ζωή.
----------.---------
Τα έχουμε δέσει τα Γκρεκο σε τόμο κ. Dino?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε σκληρό εξώφυλλο?
Αντε καλορίζικο και τούτο. Χαράς στο κουράγιο σου..
Σπάνιες τώρα τελευταία οι παρουσίες σου, Τζένη μου, στην παρέα μας, αλλά πάντα υπέροχες. Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου Hunter, αλήθεια, πού το κατάλαβες ότι είνα με σκληρό εξώφυλλο; Πάντως δεν τα έχω δέσει εγώ τα τεύχη σε τόμο. Από τον εκδοτικό οίκο έγινε η δουλειά. Σκέφτηκα απλώς, ότι βάζοντας τον τόμο (αφού τον είχα) θα έδινε την αίσθηση πιο βιβλίου διαβάζοντάς το. Τώρα σκανάρισέ το και διάβασε και την ιστορία. Θέλω τη γνώμη σου για το θέμα της. Από ότι θα πρόσεξες έχει κάποιο ρεπορτάζ δικό μου για τη σχέση της με πραγματικό γεγονός.
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια εδώ και εκεί και παραπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοιάζεις ασταμάτητος. Με τις παρουσιάσεις σου δίνεις το νόημα που πρέπει στην "μελέτη και καταγραφή".
Μια μικρή επισήμανση από μένα. Στο συνοδευτικό εικονογραφημένο δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο τηνέητζερ Άρτσι (Archie). Προφανώς στην πρώτη εμφάνιση του στην Ελλάδα
Kαι απο μένα καλή αρχή dino μου έστω και ...ετερο-
ΑπάντησηΔιαγραφήχρονισμένα......
Ευχαριστώ τον Κώστα ((Mycomics) για την επισήμαση του Άρτσι στο οπισθόφυλλο. Ήταν παράλειψή μου που δεν το ανέφερα. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος, αν είναι η πρώτη γνωριμία μας με τον Άρτσι γενικώς. Πιθανώς να είναι στα περιοδικά. Θα το ανασκευάσουμε, αν εντοπίσουμε κάτι μελλοντικά. Η αβεβαιότητά μου για το "γενικώς" έγκειται στο ότι δεν θυμάμαι καλά, αλλά πολύ αμυδρά ότι σε κάποιες χοντρές τετράγωνες ροζ τσιχλόφουσκες εισαγωγής εξ Αμερικής τις λεγόμενες bazookas (νομίζω κυκλοφορούν ακόμα) είχανε μέσα ένα χαρτάκιμε κόμικ στριπ. Οι πιο πολλές από αυτές είχανε ιστοριούλες με τον Άρτσι, άλλες με τον Ποπάϊ και κάποιες άλλες με τον φαντάρο Σάντυ Σακ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι κρίμα που δεν είχα σκεφτεί να κάνω συλλογές και με αυτά τα χαρτάκια.
Γιώργο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κατάλαβα διότι έχω κι εγώ δυο ανάλογους τόμους με τα 10 πρώτα τεύχη του Μπλεκ και του Ζαγκορ!
Τώρα για το άλλο που αναφέρεις δεν σε καταλαβαίνω..
Τι δεν κατάλαβες, ¨Κυνηγέ" μου; Το ρεπορτάζ; Απλούστατα, μέσα στην ιστορία αναφέρει την ημερομηνία όπου διεξήχθη ο αγώνας ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, τον οποίο παρακολούθησαν ο Γκρέκο και η παρέα του στο γήπεδο Αλεξάνδρας (το σπίτι του Μαρ. ήταν ακριβώς από πίσω, στην οδό Τσόχα -αυτό το ήξερες;) είπα να δω στις εφημερίδες, τι είχε γίνει στην ίδια ημερομηνία στην πραγματικότητα. Ε, λοιπόν βρήκα ότι είχε γίνει ένας φιλικός αγώνας ανάμεσα στον ΠΑΟ και στον ΟΣΦΠ, όπου είχε τελειώσει κι αυτός χωρίς γκολ, ενώ οι συνθέσεις ήταν περίπου αυτές που έγραφε ο Μαρμαρίδης στην ιστορία του. Ακόμα και η γενική εικόνα έμοιαζε, καθώς και κάποιες φάσεις. Ε, αυτό λέγεται ρεπορτάζ στον χρόνο κι αυτό έκανα. Δεν πρόσεξες τα πριν από τις σκαναρισμένες σελίδες; Κρίμα τον κόπο μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχο Γιώργο! Και έχω ενθουσιαστεί και με Τζαγκ-Άρτσι στην τελευταία σελίδα! Ερώτηση: ο Γκρέκο επιστρέφει από Μιλάνο, έχει παίξει η Τόρεντ κόντρα σε Ίντερ, Μίλαν προηγουμένως?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Dean Martin σου ποστάρω κι εδώ την απάντηση που σου άφησα στο e-mail σου γιατί δεν είμαι σίγουρος, ότι θα την πάρεις από εκεί. Πάντως είναι η ίδια σε copy paste.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, έχει παίξει με τη Μίλαν, αν θυμάμαι καλά, επειδή η Μίλαν εκείνη την εποχή ήταν ιδιαιτέρως γνωστή στην Ελλάδα λόγω της διπλής συνάντήσής της με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο πρωταθλητριών εκείνες τις μέρες. Αλλά δυστυχώς για τη συνάντηση Μίλαν-Τόρεντ η "Αθλητική Ηχώ" δεν είχε γράψει τίποτα, όπως για τη συνάντηση ΠΑΟ-ΟΣΦΠ που είχε παρακολουθήσει ο Γκρέκο και το σχετικό ρεπορτάζ της όπως θα είδες το δημοσίευσα σε... αποκλειστικότητα. Οπότε δεν έχουμε ντοκουμέντα για να διασταυρώσουμε την περιγραφή που υπάρχει στο σχετικό τεύχος του Γκρέκο...
Για τον Άρτσι του οπισθόφυλλου έχω λάβει και άλλα ενθουσιαστικά, πράγμα που ομολογώ δεν το περίμενα, επειδή προσωπικά δεν μου άρεσε. Νομίζω ότι θα πρέπει να ανεβάσω ολόκληρη την οκτασέλιδη αυτή ιστορία στον "Δεινοθήσαυρο", αλλά δεν έχω άλλη στο αρχείο μου εκείνης της εποχής, πολύ δε περισσότερο μεταφρασμένη.
Άλλη ερώτηση, please?
Επομένως η Τόρεντ κατατρόπωσε Ρεάλ Μαδρίτης του Ντι Στέφανο, έπαιξε με Μίλαν στη συνέχεια και μετά ταξίδεψε Αθήνα? Κάποιο άλλο ματς κατά τη διάρκεια της τουρνέ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι, παιδάκι μου.. Δεν έκανε τουρνέ στην Αθήνα. Αν ήταν θα το ήξερα. Δυο χρόνια μετά πέρασε από εδώ η Σάντος του Πελέ μόνο όπου έδωσε τρία φιλικά παιχνίδια με τους εταίρους του ΠΟΚ -θα έχεις ακουστά βέβαια-. Τουρνέ τέλος. Στη Νότια Αμερική άρχιζε το Κόπα Λιμπερταδόρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήπορώ να σου κάνω κι εγώ μια ερώτηση αγαπητέ φίλε Dean Martin; Δεν διαβάζεις τίποτ' άλλο από Γκρέκο; Ποιο άλλο περιοδικό από εκείνη την εποχή ξέρεις;
Ευρωπαϊκή τουρνε εννοούσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι πλην του Γκρέκο δεν ξέρω άλλα περιοδικά από το '50, προφανώς!
Sorry, φίλε Dean Martin, αλλά δεν το βρίσκω και πολύ προφανές να ξέρεις μόνο τον Γκρέκο από την εποχή που καλύπτει ο Δεινοθήσαυρος και το Π.ΑΝ. (1946-1970). Εντάξει, καταλαβαίνω. Λόγω ηλικίας (μάλλον) δεν θα ήσουν αναγνώστης τους εκείνη την εποχή, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους περισσότερους από τους φίλους, που μπαίνουν στο blog (κι εγώ, ακόμα, μερικά από αυτά τα γνώρισα αρκετά χρόνια μετά από την εποχή τους). Αλλά, πράγματι πες μου, ενώ ξέρεις τον Γκρέκο, δεν έχεις ακούσει για τον Μικρό Ήρωα, τον Μικρό Σερίφη/Καουμπόυ, τον Γκαούρ-Ταρζάν, τον Μπλεκ, το Μίκυ Μάους, τα Κλασικά Εικονογραφημένα; Για να ρωτήσω μόνο για τα πιο γνωστά περιοδικά αυτής της περιόδου. Ίσως, με το "δεν ξέρω άλλα περιοδικά από τα '50" να εννοείς και το ότι δεν σε ενδιαφέρουν τα άλλα παρόμοια περιοδικά αυτής της περιόδου. Ξέρεις, η απάντησή σου επ' αυτού με ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί οι προτιμήσεις των φίλων του blog μου δίνουν το στίγμα στο προς τα πού θα πρέπει να κινηθούν οι αναρτήσεις. Πιστεύω να συμφωνείς και να βοηθήσεις με αυτόν τον τρόπο, ώστε τα "groovy blogs" του Δεινοθήσαυρου να προσφέρουν αυτό που ψυχαγωγεί όλους εσας που το τιμάτε με τις εισόδους σε αυτά και συμμετέχετε ενεργά στη διαμόρφωση της ύλης τους με τα σχόλιά σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται και τα ξέρω αυτά που ανέφερες και ήταν και από τα πρώτα που άρχισα να διαβάζω ως παιδί το '80.Απλά δεν γνώριζα ότι οι ρίζες τους ήταν στο '50. Τον Γκρέκο δεν τον ήξερα και διαβάζοντας από εδώ την ιστορία τον έχω ταυτίσει με την εν λόγω εποχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο θέλω να σε ρωτήσω κάτι για μια ποδοσφαιρική ιστορία κόμικ που ίσως έχεις υπ' όψιν σου. Κάτι σαν τον Γκρέκο, ο ήρωας λεγόταν Τζόνι Χαρίδης και αγωνίστηκε στην αγγλική Έβερπουλ στις αρχές του '70 (72-73 κυρίως), μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ''Γκολ'' (το αγγλικό όνομα ήταν Johnny Harris του αγγλικού περιοδικού Scorcher). Ξέρεις κάτι γι' αυτή την ιστορία?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι, φίλε Dean Martin, αλλά για τον Χάρις/Χαρίδη δεν ξέρω περισσότερα από αυτά που ξέρεις και συ. Και μάλιστα τα πληροφορήθηκα πρόσφατα. Αν θυμάμαικάτι είχαν γράψει σε σχόλια για μια αναφορά στο περιοδικό "Γκολ" στο blog Μπλεκ πριν λίγο καιρό. Μπορείς να το βρεις εύκολα εκεί, αλλά δεν νομίζω πως έγραφε περισσότερα. Γνωρίζω,όμως για ένα άλλο ελληνόπουλο εκ Κύπρου που έπαιζε σε αγγλική ομάδα στο φυλλαδιάκι "Ο Αετός των Γηπέδων" που είχε κυκλοφορήσει το 1964 (8 τεύχη) και τον έλεγαν Χριστίδη. Το ότι έμοιαζε με τον "Γκρέκο" δεν οφείλεται σε σύμπτωση. Το έγραφε κι αυτό ο Μαρμαρίδης. Μόλις πριν λίγες μέρες συμπλήρωσα και τα οκτώ τεύχη του περοδικού και θα το παρουσιάσω σύντομα στον Δεινοθήσαυρο και θα αναρτήσω εδω στο Π.ΑΝ. μια περιπέτειά του.
ΑπάντησηΔιαγραφή...άντε με το καλό, ανυπομονούμε για νέα ποδοσφαιρική περιπέτεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήέλα Γιώργο χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση! Και φυσικά σε όλους τους αναγνώστες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ: Περιμένω διακαώς νέα Γκρεκο-περιπέτεια!!
Γιώργο, ο Γκρέκο έπαιξε Εθνική Βραζιλίας με Νταριχα και Ζιζίχνο, σωστά? Υπάρχει καμία συναρπαστική ιστορία του Γκρέκο σε επίπεδο εθνικών ομάδων?
ΑπάντησηΔιαγραφήO.Γιώργος μας εγκατέλειψε, ή ευχομαι να μην είναι άρρωστος,όπου και αν βρισκεσαι νάσαι καλά ευγενικέ μας Συγγραφέα
ΑπάντησηΔιαγραφή