Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ZΟΡΡΟ-1

Η περιπέτεια έχει σκαναριστεί από το αυθεντικό 3ο τεύχος του περιοδικού «Μάσκα» της δεύτερης περιόδου στις 2 Νοεμβρίου του 1946 με πληθωριστική τιμή 1.000 δραχμές (δηλαδή, μία δραχμή) και αναρτήθηκε πρώτη φορά στο blog  "Δεινοθήσαυρος" στις 9 Μαϊου 2011. Είναι μια σύντομη νουβέλα με ήρωα τον Μασκοφόρο Εκδικητή στην Άνω Καλιφόρνια πνευματικό παιδί του Αμερικανού συγγραφέα Τζονστον Μακώλυ (1883-1958). Δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Zorro Rides Again at Dawn" στο τεύχος 1 του 62ου τόμου του περιοδικού West Magazine.
Τυπικά θεωρείται ως η πρώτη περιπέτεια με τον Ζορρό που δημοσιεύεται σε ελληνικό περιοδικό. Το "τυπικά" τίθεται ως επιφύλαξη, αντί του "ουσιαστικά", γιατί προσωπικά δεν γνωρίζω, αν είχε υπάρξει, προηγουμένως δημοσίευση περιπέτειας του Ζορρό σε ελληνικό περιοδικό.
Μ’ όλο που ο Ζορρό θα πρέπει να ήταν γνωστός στην Ελλάδα σαν ήρωας της οθόνης από την προπολεμική περίοδο, η μη αναφορά της περιπέτειάς του στο εξώφυλλο του περιοδικού, μάλλον αποδεικνύει ότι δεν ήταν ακόμα ήρωας πρώτης σειράς στις προτιμήσεις του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Αυτή η πρακτική διαφοροποιείται διαμετρικά στα αμέσως μεταγενέστερα τεύχη της Μάσκας, αλλά και του Μυστήριου αργότερα, επειδή ο Ζορρό θεωρούταν ήρωας-κράχτης για αυτά τα περιοδικά… Ακόμα και περιπέτειες χωρίς πρωτότυπο "μετέφρασαν" κάποιοι από τους Έλληνες συγγραφείς της λογοτεχνίας pulp. Τόση ήταν η δημοτικότητά του, ώστε προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ζήτηση σκάρωναν δικές τους ιστορίες και συνήθως καλύτερες από εκείνες του αυθεντικού συγγραφέα!
Να σημειωθεί ότι το ταλαιπωρημένο τεύχος με το ακόμα πιο ταλαιπωρημένο εξώφυλλό του είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από το αφεντικό του Dino και βρέθηκε σε στοίβα με παλιά περιοδικά, που περίμενε σε κάποιο πεζοδρόμιο με στωικότητα τον σκουπιδιάρη ή τον γυρολόγο παλιατζή μέσα σε καταρρακτώδη βροχή, δηλαδή σε συνθήκες… ιδανικές για την μη αναστρέψιμη αποκατάστασή του.
Η ιστορία αναρτήθηκε πρώτη φορά στο blog  "Δεινοθήσαυρος" στις 9 Μαϊου 2011.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΖΟΡΡΟΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου