Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η Μις Γκοστ επιτίθεται

Ελλάδα 1947: Έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από την απελευθέρωσή της από τη ναζιστική κατοχή και μνήμες είναι ακόμα νωπές.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από πρότυπα ηρώων που να συμβολίζουν ενωμένο αγώνα ενάντια σε κοινό εχθρό και όχι σε διχαστικούς πολέμους σαν και αυτόν τον αδυσώπητο αδελφοκτόνο που βιώνουν αυτόν τον καιρό· τον Εμφύλιο.
Οι νωπές μνήμες από την απάνθρωπη ναζιστική Κατοχή ζητούν ακόμα ικανοποίηση με συντριπτικά χτυπήματα στον τέως κατακτητή, ακόμα και σε ιστορίες fiction, από Έλληνες εκδικητές της Αντίστασης.
Πολλές τέτοιες ιστορίες γράφτηκαν τότε σε επιφυλλίδες εφημερίδων, σε περιοδικά, σαν μυθιστορήματα σε βιβλία.

Το εξώφυλλο από το τεύχος της Μάσκας όπου
δημοσιεύτηκε η πιο κάτω αναρτημένη περιπέτεια
της Φροϊλάιν Γκοστ.
Στο περιοδικό “Μάσκα” της δεύτερης περιόδου, στο εμβληματικό έντυπο της λαϊκής λογοτεχνίας -της παραλογοτεχνίας, κατ’ άλλους- στην Ελλάδα, κάνει την εμφάνισή του ένας τέτοιος ήρωας, ή για την ακρίβεια μια νεαρή ηρωίδα της Αντίστασης, που αμέσως αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Η Αγγέλα Μαρκάτου, όπου με τη… γερμανο-αγγλική προσωνυμία που της έδωσαν οι Γερμανοί, “Φροϊλάιν Γκοστ”, που είναι αλήθεια πιο εύηχο από το ατόφια γερμανικό “Φροϊλάιν Γκεσπένστ” (Δεσποινίς-Φάντασμα), είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής. Στους περισσότερους τίτλους των περιπετειών της εγγράφεται η προσωνυμία της πλήρως αγγλικά -“Μις Γκοστ”- από τη μια μεριά γιατί οι γερμανικές λέξεις, όπως π.χ. “φοροϊλάιν” ακούγονταν κάπως απωθητικά σε εκείνη την περίοδο και από την άλλη μεριά με την αγγλική ονομασία υπογράμμιζε ότι επρόκειτο για πράκτορα του Συμμαχικού Στρατηγείου και όχι για Γερμανίδα κατάσκοπο στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Δημιουργός της υπήρξε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Μαράκης, ο κατά πολλούς καλύτερος Έλληνας “πελπατζής” συγγραφέας, που κατόρθωνε να δίνει με αληθοφάνεια την ανάλογη χωροχρονική ατμόσφαιρα σε κάθε του αφήγημα.
Η δράση της Αγγέλας Μαρκάτου συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο του περιοδικού “Μάσκα” το 1957, όπου από το πρώτο τεύχος αυτής της περιόδου είναι η παρακάτω ανάρτηση με τίτλο “Η Μις Γκοστ επιτίθεται”.
Πολλά χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Αθηναίος (ένα από τα πολλά ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφε ο Δημήτρης Χανός) δημοσίευσε από τις δικές του εκδόσεις σε μικρά βιβλία τσέπης κάποιες από τις περιπέτειες της Αγγέλας Μαρκάτου συμπληρώνοντας το κείμενο, ώστε να αποκτήσουν μέγεθος βιβλίου. Στο μεταξύ ο Νίκος Μαράκης είχε πεθάνει.





Σε επόμενες αναρτήσεις θα επανέλθουμε και με άλλες περιπέτειες της Αγγέλας Μαρκάτου- Φροϊλάιν Γκοστ.

2 σχόλια: