Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Βίβα Γκρέκο!

Το παιδικό ανάγνωσμα "ΓΚΡΕΚΟ", με συγγραφέα τον Γιώργο Μαρμαρίδη, κυκλοφόρησε σε 72 εβδομαδιαία τεύχη από τον Μάιο του 1959 έως τον Σεπτέμβριο του 1960.
Κύριο πρόσωπο στο ανάγνωσμα είναι ένα ξενητεμένο Ελληνόπουλο, που χάρη στο ποδοσφαιρικό του ταλέντο έγινε ίνδαλμα στη Βραζιλία στη δεκαετία του '50.
Στην ετικέτα "Παιδικά λαϊκά περιοδικά" στο blog http://dinothesaurus.blogspot.com/ παρουσιάζεται η ιστορία του περιοδικού.
Εδώ καταχωρείται σκαναρισμένη η ιστορία του πρώτου τεύχους του περιοδικού σε αναπαραγωγή από το αυθεντικό τεύχος του 1959.
Η πρώτη ανάρτηση του τεύχους είχε γίνει στο blog "Δεινοθήσαυρος" στις 17΄Μαίου 2011.


















7 σχόλια:

  1. Τα σχόλια από την πρώτη ανάρτηση, όπως είχαν δημοσιευτεί στο blog "Δεινοθήσαυρος" παραμένουν προς το παρόν κάτω από το θέμα στην ετικέτα "Παραλογοτεχνίας ανάγνωσμα" του Δειοθήσαυρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε Γιώργο περιμέουμε το 2ο τευχος το -ΓΚΡΕΚΟ- ν'αναρτησεις όποτε μπορεις σε παρακαλώ,μονο μη το ξεχασεις,γνωριζω οτι εισαι απησχολημενος με την δημοσιογραφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου, Ανάχαρσες, μα θαρώ ότι έχω αναρτήσει ένα ακόμα τεύχος του ΓΚΡΕΚΟ στο Παραλογοτεχνίας Ανάγνωσμα. Σε παρακαλώ, αν θες να σου απαντώ γρήγορα, γράφε μου στο email: georgevlachos48@gmail.com που χρησιμοποιώ για την αλληλογραφία μου. Τα 5-6 άλλα email που έχω είναι για τα μπλογκς που αυτή τη στιγμή διάγουν χειμερερία νάρκη, οπότε δεν ανοίγω ούτε τα μπλογκς, ούτε τα email με τα οποία είναι συνδεδεμένα. Εσύ βέβαια μου έγραψες στα σχόλια του μπλογκς, που προς το παρόν δεν τα ανοίγω, ώσπου να επαναδραστηριοποιηθώ σε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι αυτό για σένα, φίλε Ανάχαρση...
    Επανερχόμενος οσονούπω στα blogs θα υπάρξουν στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι διαθέσιμοι πόροι του μπλογκ πολλά ακόμα σκαναρισμένα τεύχη παλιών ελληνικών παιδικών περιοδικών. Ο Γκρέκο, μολονότι έχει αποδειχθεί από τα στατιστικά ως το πιο πολυδιαβασμένο περιοδικό, δεν είναι δυνατό να μονοπωλήσει τις αναρτήσεις. Αλλιώτικα πώς θα γίνουν εξ ίσου γνωστά και άλλα αξιόλογα περιοδικά της ίδιας εποχής; Σκέπτομαι κάποιες έντυπες ανατυπώσεις σε περιορισμένο αριθμό για φίλους του είδους και χωρίς εμπορικό κέρδος για να μην μπλέκουμε με πνευματικά δικαιώματα, αν και κάποια από αυτά τα περιοδικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας κατατάσσονται σε αυτά που διεθνώς αποκαλούνται public domain, δηλαδή κοινό (πνευματικό) κτήμα χωρίς απαίτηση δικαιωμάτων. Το ποια είναι αυτά, ας μου επιτραπεί να μην τα αναφέρω εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΩΩΩΩΩΩΩ!σε βρήκα φίλε μου Γιώργο,νόμιζα ότι κάτι σου συναίβη,χαίρωμαι που εισαι καλα,και σ'ευχαριστώ θερμά που μου απάντησες μακροσκελώς.η αλήθεια είναι ότι έλλειπα στις Φιλιππίνες καιρό γι'αυτο εχασα επεισόδια των αναρτήσεων-απαντησεων σου.ωωω τι ωραια ιδέα να ανατυπώσεις τευχη εκείνης της εποχής,να με υπολογίζεις πρώτο πελάτη σου που θα τα αγοράσω όλα.με άπειρη εκτίμηση ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ-Καβάλα-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το e-mail σου το σημείωσα.θα μιλάμε πιο σύντομα και θα με γνωρίσεις καλύτερα.το λεξικό σου για τον Μ.'Ηρωα είναι ένα μνημείο συγγραφικής τέχνης,είμαι ερωτευμένος μ'αυτό το Λεξικό σου,για φαντάσου να δημιουργουσες ακομη άλλο ένα λεξικό για τα υπόλοιπα περιοδικά της εποχής-ΓΚΡΕΚΟ,ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ,ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ,Μ.ΤΑΡΖΑΝ,ΖΟΡΡΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ,ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΒΕΛΟΣ,Μ.ΦΑΝΤΟΜΑΣ,ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΑΡΖΑΝ,ΔΕΚΑΤΡΙΑ,Μ.ΣΕΡΙΦΗΣ,ΠΛΑΝΗΤΑΝΘΡΟΠΟΣ,ΤΖΩΝ ΓΚΡΗΚ και τόσα άλλα,χάρηκα που σου μίλησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά και χαρά Γιώργο.Είμαστε στην Ελλάδα ζωντανοί.Ατομική Καραντίνα.Στίς φιλιππίνες δεν έχει τόσα κρόυσματα όσο η ξεμυαλισμένη Ευρώπη.Πρόσεχε φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή