Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Εκδίκηση στα Χιόνια

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο Dinó ο Παραλογοτεχνικός φιλοξενεί στις σελίδες του το διήγημα τύπου γουέστερν  Εκδίκηση στα Χιόνια”. Η χαρά οφείλεται στο ότι ο συγγραφέας του είναι ο φίλος Νίκος Πίκουλας και η ικανοποίηση οφείλεται στο ότι το διήγημα του φίλου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ύφος και πλοκή από τα κείμενα των συγγραφέων, που έκαναν θρυλικά τα περιοδικά “Μικρός Σερίφης” και “Μικρός Καουμπόυ”, δηλαδή του Πότη Στρατίκη και του Γιώργου Μαρμαρίδη αντίστοιχα!   
Πρόκειται για ένα επεισόδιο δράσης της “θρυλικής τετράδας”, δηλαδή του Μικρού Σερίφη Τζιμ Άνταμς, της Ντιάνας Μόρισον, του Πεπίτο Γκονζάλες και του Τσιπιρίπο, που για πάνω από 30 χρόνια, οι περιπέτειές τους υπήρξαν το αγαπημένο ανάγνωσμα πολλών γενιών αναγνωστών και των δύο περιοδικών, που εκδίδονταν για το πιο μεγάλο διάστημα της κυκλοφορίας τους ταυτόχρονα. Και μαζί με αυτά και άλλες πιο βραχύβιες εκδόσεις με τους ίδιους πάντα ήρωες.
Αναγνώστης και των δυο αυτών περιοδικών, καθώς και άλλων παρομοίων της χρυσής εποχής του παιδικού λαϊκού περιοδικού, ο Νίκος, έχει αφομοιώσει την τεχνική συγγραφής κειμένων της λαϊκής λογοτεχνίας, της λεγομένης ως Παραλογοτεχνία και την αποδίδει απόλυτα πιστά, γυρνώντας τον αναγνώστη του πίσω στα χρόνια των μαστόρων του είδους.
Δεν είναι μόνο ο λόγος του κειμένου, -κοφτός και σε ενεστώτα χρόνο- πάνω στον οποίο εδράζεται αυτή η άποψη. Είναι ακόμα περισσότερο η “σκηνοθεσία” στην οικονομία δράσης, το “ντεκουπάζ” της ακολουθίας των εικόνων, θα λέγαμε, χρησιμοποιώντας μια ακόμα ορολογία του κινηματογράφου. Πώς; Με την προοδευτική σκαλί-σκαλί κορύφωση της δράσης, όπου οι έντεχνες εκκρεμότητες, το σασπένς δηλαδή, ίσαμε τις τελευταίες παραγράφους του διηγήματος, δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για κινηματογραφικό σενάριο, ενός πολύ καλού φιλμ γουέστερν, αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι σκηνικό γουέστερν. Δεν θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε άλλο. Κι όλα αυτά σε ένα διήγημα δώδεκα μόλις σελίδες -αρκετά μικρότερο σε έκταση από το σύνηθες κείμενο τεύχους ενός τέτοιου περιοδικού.
Ήδη ο πήχης των απαιτήσεων του Dinó του Παραλογοτεχνικού για το επόμενο διήγημά του Πίκουλα είναι τοποθετημένος αρκετά ψηλά περιμένοντας να το βάλει και αυτό στη βιβλιοθήκη των αναρτήσεών του.
Το διήγημα “Εκδίκηση στο Χιόνι” δημοσιεύεται στο 12ο τεύχος στο ξεχωριστής ποιότητας fanzine περιοδικό “Μικρός Σερίφης magazine” του club των Φίλων του Μικρού Σερίφη, που δυστυχώς για τα μη μέλη του Club των Φίλων του Μικρού Σερίφη δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό: http://mikrosserifis.blogspot.com/

Η ανάρτηση είναι από τις σελίδες του περιοδικού
Καλή ανάγνωση













2 σχόλια:

  1. Μπράβο στον Νίκο που το τόλμησε και έγραψε μια τέτοιου είδους ιστορία. Επειδή γνωρίζω ότι από τότε ως σήμερα, ο φίλος μας, έχει διαβάσει εκατοντάδες ακόμα ιστορίες της Θρυλικής Τετράδας, είμαι πεπεισμένος ότι αν καθίσει να ξαναγράψει, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο!
    Θέλω να ευχαριστήσω, βέβαια και τον οικοδεσπότη του blog, που δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει το Club μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργο, σε ευχαριστώ για την παρουσίαση και τα καλά σου λόγια. Ηταν μια προσπαθεια να μεινω πιστός στην ιδέα και το θρύλο των 4, βάζοντας πολύ λίγα στοιχεία από το προσωπικό μου στυλ που οπως σωστά επισήμανες ειναι πολύ επηρεασμένα από τα πολλά φιλμ γουέστερν που έχω δεί.

    adamsjim, ξέρεις καλά ότι η γνωριμία μας με έφερε ξανά κοντά στα περιοδικά αυτά και η σχεση μου μαζί τους, χτίστηκε από την αρχή. Συνεχιζω να εμπλουτίζω τη συλλογή μου και να διαβάζω σε καθημερινή βάση. Υπάρχει ήδη νέα ιστορία έτοιμη που θα την λαβεις μόλις καταφέρω να την περάσω από το χαρτί στο pc. Και βέβαια σε ευχαριστώ πολύ για την πρώτη δημοσιευσή της. Καλό Πάσχα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή