Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μις Γκοστ: "Στα πλοκάμια της Γκεστάπο"

Με τη δεύτερη περιπέτεια της Φροϊλάιν Γκοστ στο περιοδικό “Μάσκα” της τρίτης περιόδου της κυκλοφορία της ολοκληρώνεται το μίνι αφιέρωμα στην Ελληνίδα ηρωίδα της Αντίστασης που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Μαράκης με τόπο και χρόνο δράσης την Αθήνα στα χρόνια της Κατοχής.
Η Φροϊλάιν ή Μις Γκοστ, η κατά κόσμον Αγγέλα Μαρκάτου υπήρξε ένας δημοφιλής χαρακτήρας στο πάνθεον των ηρώων του περιοδικού στη δεύτερη περίοδο της έκδοσής του το 1946 και για τούτο θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και στο “καστ” των χαρακτήρων της τρίτης περιόδου. Το γεγονός μάλιστα ότι θεωρούταν δυνατό χαρτί η Φροϊλάιν Γκοστ έκανε την εμφάνισή της από το πρώτο κιόλας τεύχος της νέας περιόδου του περιοδικού της τρίτης το 1955 (ήταν η περιπέτεια που ήδη έχουμε αναρτήσει), η δεύτερη περιπέτειά της, που η ανάρτησή της είναι αυτή η πιο κάτω, δημοσιεύτηκε στο τρίτο τεύχος του περιοδικού, ενώ μια τρίτη περιπέτειά της υπήρχε στο πέμπτο τεύχος. Δυναμική επανεμφάνιση το δίχως άλλο με την επισήμανση μάλιστα ότι πρόκειται για νέες αδημοσίευτες περιπέτειες της Μις Γκοστ.
Παρόλο που είχαν περάσει δώδεκα χρόνια από την Απελευθέρωση, ιστορίες με παράτολμους αντιστασιακούς που κατάφερναν συντριπτικά χτυπήματα στον κατακτητή συνέχιζαν να ικανοποιούν το δημόσιο αίσθημα της “εκδίκησης” για τα δεινά της Κατοχής. Απόδειξη ότι ταυτόχρονα την ίδια εποχή το παιδικό ανάγνωσμα του “Μικρού Ήρωα” στο ίδιο πλαίσιο δράσης βρισκόταν στο ζενίθ της δημοτικότητάς του.
Για την Μις Γκοστ θα επανέλθουμε και με άλλες ιστορίες, αλλά από την δεύτερη περίοδο της “Μάσκας”, όπου οι μνήμες της Κατοχής ήταν τότε ακόμα πολύ νωπές.
Για τον σημερινό αναγνώστη οι ιστορίες με τις περιπέτειες της Μις Γκοστ στην Κατοχή πέρα από την ευχαρίστηση της ανάγνωσής τους χάρη στο κοφτό στυλ γραφής του Νίκου Μαράκη, που θυμίζει κινηματογραφικό ντεκουπάζ, είναι και μια πηγή ιστορικών πληροφοριών για τις δομές των στρατιωτικών υπηρεσιών του γερμανικού κατοχικού στρατού μιας και τα στοιχεία που δίνει για αυτές είναι απολύτως σωστά και η αναφορά τους βοηθάει στο να δημιουργεί την επιδιωκόμενη ατμόσφαιρα της εποχής.

                                      ΣΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ
                                        Μια περιπέτεια της Μις Γκοστ στην κατοχική Αθήνα















                                                                         ΤΕΛΟΣ

3 σχόλια:

  1. Μόνο μια Αγγέλα Μαρκάτου θα μπορούσε να κάνει την Αγγέλα Μέρκερ να σκύψει σα «φασουλίνα» και να το βάλει στα πόδια σα «Χάζε». Και στο τέλος τέλος μόνο ένας Μαράκης θα μπορούσε να βάλει γυναίκα να πρωταγωνιστεί ως ΗΡΩΑΣ και να τους κατατροπώνει μέχρις ενός. Και ένας Απτοσογλου, επίσης, που ζωντανεύει τ’ άγριο λυκόσκυλο και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Μπράβο στο δημοσιογράφο Μαρή, βρε πώς τα κατάφερε με το βάρος πού ‘χει να τα βάλει με τον Πρώσο; Όλα τα λεφτά στον πιτσιρικά Πίπη, ατύχησε ο συγγραφέας στο όνομα.. Αμαν αυτές οι γαλανομάτες καλλονές, τι περαση ρε παιδάκι μου, πάντως αν και ξανθιά καλά τα κατάφερε η φρόυλαϊν Ειρήνη Καλτζή.

    Θέλω μουσική υπόκρουση στα «μασκικά» λογοτεχνήματα αγωνίας και τρόμου. ΄Ετσι για να ‘χουμε να λέμε... Φίλε τι ήταν αυτό που ανάρτησες!! Χάσαμε τον ύπνο μας, αδελφάκι μου... να πούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλενάς, δεν σου έχω πει ότι δεν πρέπει να διαβάζεις τέτοια αναγνώσματα πριν κοιμηθείς; Άσε που κι εγώ ο τρομολάγνος τα αναρτώ σαν αρχίζει και βραδιάζει, γιατί η έμπνευση μου έρχεται πάντα στη ζώνη του λυκόφωτος ίσαμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.. Μπρρρρ!
      Για τη μουσική υπόκρουση έχεις δίκιο χρειάζεται. Πρέπει να βρω κάποιο τρόπο που να ακούγεται καθώς το διαβάζεις κι όχι ξέχωρα που είναι εύκολο. Εκεί να δεις μπρρρ και ξανά μπρρρ!
      Θα επανέλθω! I will returrrrn my frrrriends!

      Διαγραφή
  2. Ακόμα μία εξαιρετική, ενδιαφέρουσα ανάρτηση για μία πολύ σημαντική ελληνική pulp ηρωίδα για την οποία τρέφω μεγάλη εκτίμηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή