Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Η πρακτική των γιορταστικών τευχών με αφιερώματα στα Χριστούγεννα, στην Πρωτοχρονιά, στο Πάσχα κλπ ήταν πάγια τακτική των παιδικών περιοδικών ποικίλης ύλης (Διάπλαση, Ελληνόπουλο, Θησαυρός των Παιδιών, Ζωή του Παιδιού κλπ). Αργότερα, η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και από τα κόμικς. Αντίθετα, στα λαϊκά παιδικά περιοδικά αφήγησης με μορφή μυθιστορήματος σε συνέχειες, οι γιορτές αυτές αγνοούνταν.
Ο "Τζων Γκρηκ" της πρώτης περιόδου (1958-59) πρέπει να είναι το μοναδικό από τα ελληνικά παιδικά λαϊκά περιοδικά περιπέτειας της εποχής του, που ανάμεσα στους τίτλους των ιστοριών του ενέταξε στο τεύχος 39, που ήταν πρωτοχρονιάτικο, μια περιπέτεια του ήρωά του σε φόντο πρωτοχρονιάτικο με τίτλο "Πρωτοχρονιάτικη τραγωδία" συμβαδίζοντας κατά κάποιο τρόπο με την χρονική επικαιρότητα. Να σημειωθεί πως και μια βδομάδα νωρίτερα, στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του η ιστορία με τίτλο "Ματωμένα Χριστούγεννα" είχε φόντο χριστουγεννιάτικο.
Ο Τζων Γκρηκ, είναι γνωστό πως υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες τους οποίους δημιούργησε η φαντασία του Νίκου Ρούτσου. Πρώτα στο ραδιόφωνο και κατόπιν στο περιοδικό. Πλην όμως ούτε τη ραδιοφωνιή εκπομπή, ούτε την έντυπη μορφή των περιπετειών ολοκλήρωσε ο Ρούτσος.
Οι περιπέτεια "Πρωτοχρονιάτικη Τραγωδία" που παρουσιάζουμε εδώ, την έγραψε ο τρίτος συγγραφέας της σειράς. Ο Δημήτρης Σαμαράς, του οποίου τα κείμενα, είναι γεγονός πως υπήρξαν πολύ πιο κοντά στο πνεύμα και στον τρόπο γραφής του αμερικάνικου νουάρ, από όσο του Ρούτσου.
Έχοντας ήδη αναρτήσει μια ιστορία γραμμένη από τον Ρούτσο από την δεύτερη εποχή της έκδοσης ("Μεσάνυχτα παρά ένα λεπτό") είναι εύκολο να γίνει μια σχετική σύγκριση, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι ο Ρούτσος δεν υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς των παιδικών λαϊκών αναγνωσμάτων.
Στο αρχείο των αναρτήσεων του "Δεινοθήσαυρου" υπάρχει η παρουσίαση της ιστορίας του περιοδικού και της ραδιοφωνικής εκπομπής του Τζων Γκρηκ (ετικέτα λαϊκά παιδικά περιοδικά).
Η μέτρια εμφάνιση της ανάρτησης οφείλεται στην πολύ κακή κατάσταση του τεύχους αρχείου από το οποίο έγινε η αναπαραγωγή. Ας είναι τούτο κάτι που εύκολα παραβλέπεται μιας και η ανάγνωση του αφηγήματος είναι αρκούντος ενδιαφέρουσα.




















ΤΕΛΟΣ

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για το blog. Πολύ ενδιαφέρον, μπράβο. Είμαι κι εγώ συλλέκτης περιοδικών της εποχής και ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν αυτές οι ραδιοφωνικές εκπομπές του ΤΖΟΝ ΓΚΡΗΚ κάπου ώστε να τις ακούσει κάποιος.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε. Από όσο μπορώ να ξέρω δεν διασώθηκαν, εκτός αν μας κάνει καμιά έκπληξη το αρχείο της ΕΡΤ κα μας το ξεφουρνίσει κάποτε. Μια εκπομπή είχα μαγνητοφωνήσει τότε ργώ πιτσιρικάς με εξωτερική μαγνητοφώνηση, αλλά ο πανδαμάτωρ χρόνος έλυωσε την μπομπίνα, σάμπως ήξερα να τη διαφυλάξω; Και το μουσικό σήμα που έχω αναρτήσει στο θέμα του Τζων Γκρηκ στον Δεινοθήσαυρο δεν είναι το αυθεντικό της εποχής. Βρήκα απλώς το πρωτότυπο τραγούδι. Ίσως υπάρχει κάποιο δείγμα σε μια κασέτα ήχου που συνόδευε το βιβλίο των Ν. Πλατή και Α. Μαλανδράκη "Χάρτινοι Θρύλοι", αλλά από όσο ξέρω έχει εξαντληθεί ή έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία από πολλά χρόνια πριν.

      Διαγραφή