Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ (των Πέντε Θαλασσών)



Ο "Κουρσάρος" ήταν ένα εβδομαδιαίο περιοδικό με "ελληνικές ηρωικές περιπέτειες πατριωτικού και χριστιανικού περιεχομένου" σύμφωνα με τις προδιαγραφές που περιεχομένου του, όπως τις είχε ορίσει ο συγγραφέας του Νίκος Ρούτσος. Η δράση του Έλληνα κουρσάρου Κάπταιν Γκρηκ τοποθετείται στα χρόνια λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά ως αυτή καθ' εαυτή δράση ελάχιστα έχε να κάνει με τον προεπαναστατικό αγώνα των Ελλήνων πειρατών στο Αιγαίο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Κάπταιν Γκρηκ καπετάνιος του "Θαλασσόλυκου"ή "Γαλέρα της Λευτεριάς" εμπλέκεται σε επικές συγκρούσεις με κακούς και αλλόκοτα τέρατα που φέρνουν τη χαρακτηριστική σφραγίδα  τoυ... Νικορουτσικού Universe, όπως αυτή είναι αναγνωρίσιμη από τα ζουγκλικά αναγνώσματά του, αλλά και σε πολλά από τα παραμύθια του.
Εικονογράφοι-συνεργάτες του Νίκου Ρούτσου και σε αυτήν την προσωπική του εκδοτική προσπάθεια -όπως και στο περιοδικό "Γκαούρ-Ταρζάν" που είχε προηγηθεί χρονικά- ήταν ο Βύρων Απτόσογλου (Byron) και ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ). Ο μεν Απτόσογλου είχε αναλάβει την εσωτερική εικονογράφηση των σκηνών δράσης, ο δε Μποσταντζόγλου τα εξώφυλλα, τη πινακοθήκη με τις φιγούρες των περισσοτέρων από τους ήρωες του αναγνώσματος, καθώς και τις βινιέτες.
Το περιοδικό ως έκδοση υπήρξε βραχύβιο. Κυκλοφόρησε από τα μέσα Οκτωβρίου του 1952 ίσαμε τις αρχές του Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, δηλαδή για οκτώ μόλις τεύχη.

Παρακάτω έχει αναρτηθεί ολόκληρο το πρώτο τεύχος σκαναρισμένο χωρίς τα φτιασίδια του ψηφιακού ρετούς -έτσι για την αίσθηση πως πρόκειται για... ιστορικό κειμήλιο- από τον τόμο των οκτώ τευχών, που από μόνος του πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι, αφού είναι αυθεντικό δέσιμο της εποχής που εκδόθηκε το περιοδικό.
Σε μέλλοντα χρόνο θα αναρτηθούν και άλλα τεύχη από αυτό το ανάγνωσμα.
Τέλος, στο blog  του Δεινοθήσαυρου (http://dinostalgicus.blogspot.gr/) θα βρείτε το πλήρες προφίλ του περιοδικού "Κουρσάρος".